Elérhetőség Tűzjelző rendszerek Gázjelző rendszerek GDPR nyomtatóbarát nézet

Nyitólap > Téka > Sajtó > Új cikkek, sajtóinformációk >


Tűzálló kábelek a biztonságtechnikai rendszerekhez

Egy épületben keletkező tűz esetén a tűzjelző berendezésnek nem csak addig van feladata, amíg a tüzet megbízhatóan és egyértelműen jelzi. A rendszer által vezérelt tűzvédelmi, evakuációs (vészvilágítás, hangosítás) és esetleg a beavatkozó, oltó rendszereket a tűz kitörése után is működtetni kell változó hosszúságú ideig. Ehhez az kell, hogy a vezetékek hosszú idejű tűz és láng hatásának, mechanikai igénybevételnek és az oltóvíz hatásának is ellen tudjanak állni, azaz működőképesek maradjanak akár fél órával vagy másfél órával a tűz keletkezése után is. Természetesen az előbbi megállapítások más biztonságtechnikai rendszerre is igazak (pl. nagy baj történhet, ha egy tűz esetén a kábel meghibásodása miatt a beléptető rendszer nem tudja szabaddá tenni a vészkijáratokat).

A tapasztalatok szerint a tüzek sokszor a kábelcsatornákon, alagutakon, aknákon keresztül terjednek szét az épületen belül. Ha a kábelek szigetelése hozzájárul az égéshez, és nem akadályozza a láng terjedését, nagyon gyors tűzterjedésre lehet számítani.

Főleg életvédelmi célra szolgáló tűzjelző, tűzoltó, evakuációs rendszerek esetében az is fontos, hogy a kábelek égésekor ne keletkezzen nagy mennyiségű füst vagy olyan mérgező anyag, ami a bent levők menekülését megnehezítené, megakadályozná, vagy a védett területen levő berendezéseket tönkretenné. A jelenleg általánosan használt PVC köpenyszigetelésű kábelek sajnos nem ilyenek, égésük erősen füsttermelő, sőt az égésük során igen nagy mennyiségben keletkeznek az emberek számára mérgező és/vagy a berendezésekben kárt tevő korrozív gázok.

A fent említett három kritériumnak az ún. tűzálló kábelek tesznek eleget. Tűz esetén a megfelelő idejű működőképesség megtartás, a lángterjedés gátlás és az alacsony füst- és mérgező anyag kibocsátás csak ilyen kábelek használata esetén teljesül. A jelenlegi hazai gyakorlatban csak ritkán, nagyobb projektek esetén találkozhatunk tűzálló kábelek használatára vonatkozó előírásokkal, míg ez külföldön már sok helyen követelmény. Előbb utóbb várható, hogy a 'jó példa ragadós' elvből kiindulva a tervezők és/vagy hatóságok felismerve a tűzálló kábelek használatában rejlő nagyobb biztonsági szintet, eleve elő fogják írni használatukat.

A magasabb biztonsági színvonalat szem előtt tartva és a külföldi jó példákat követve a Promatt Elektronika elkezdte a Cavicel gyártmányú tűzálló kábelek forgalmazását.
Promatt Elektronika Kft.

< Vissza a lap tetejére
<< Cikkeink, sajtóinformációk
<<< Sajtó

 
 
 
 
 
 
powered by VICTORINET Internet Kft.