Elérhetőség Tűzjelző rendszerek Gázjelző rendszerek GDPR nyomtatóbarát nézet

Nyitólap > Téka > Sajtó > Új cikkek, sajtóinformációk >


Series 300 - az intelligens hagyományos érzékelő család

Manapság megfigyelhető, hogy a tűzjelző rendszerek egyre nagyobb hányada analóg intelligens rendszer. Hiszen egyre inkább szükség van igazán megbízható, nagy tudású, korrektül felügyelt és nagy eszközszámú rendszerekre. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan jelentkezik az igény, hogy a kisebb, hagyományos rendszerekben is élvezhessük a „nagyok” előnyeit.

A System Sensor 300-as sorozatú hagyományos érzékelői a legújabb technológiai megoldásoknak és gyártástechnológiának köszönhetően olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek korábban csak az intelligens érzékelőkre volt jellemzőek, s mindezt a hagyományos érzékelők árszínvonalán. A sorozathoz tartozó kombinált optikai füst- és hőérzékelőről, az optikai füstérzékelőről, a hősebesség érzékelőről és a fix 78oC-os hőérzékelőről elmondható, hogy bár „hagyományosan működnek, de intelligensen gondolkodnak”.

Az érzékelőkbe beépített mikroprocesszor egyrészt lehetővé teszi a helyi jelfeldolgozást és kiértékelést, ami igen megbízhatóvá teszi az érzékelők működését, másrészt számos új lehetőséget biztosít a telepítő és a felhasználó számára. Ez utóbbiak közé tartozik az érzékelők távprogramozási és távellenőrzési lehetősége. Az érzékelők működőképessége a földön állva egy lézeres ellenőrző egységgel (S300RTU) tesztelhető. Az LCD-s távprogramozó és ellenőrző egységgel (S300RPTU) az érzékelők számos jellemzője megváltoztatható illetve kiolvasható. Az S300SAT rádiós feltétet alkalmazva ezek a funkciók is végrehajthatók az esetek többségében létra használata nélkül.

A távprogramozóval minden eszközhöz egy címet rendelhetünk (1-32), melyet - riasztás esetén - a zónán belüli címkijelző egység (S300ZDU) tud megjeleníteni. A címkijelző egységeket a központ mellett vagy a terület jól megközelíthető pontjain elhelyezve pontosan behatárolható a jelzés helye, így jelentősen lerövidíthető a jelzés felderítési idő.

A kombinált és az optikai füstérzékelőnél lehetőség van az alkalmazási körülményeknek megfelelő érzékenység beprogramozására (alacsony, közepes, nagy). Az érzékelő karbantartásakor (de csak megfelelő tisztítás után) minden érzékelőbe beírható az utolsó karbantartás dátuma. A távprogramozóval az érzékelők LED-jeinek üzemmódja is kiválasztható, és a lézeres egységhez hasonlóan működőképességük is ellenőrizhető.

A karbantartó számára igen nagy segítség, hogy az érzékelők által aktuálisan mért érték, az optikai kamra szennyezettségi állapota, az érzékelő címe, típusa, érzékenysége stb. kiolvasható a távprogramozó egységgel.

A sorozathoz tartozó 2351TEM az első igazi kombinált optikai füst- és hőérzékelő a hagyományos piacon. A beépített mikrokontroller egy speciális algoritmussal folyamatosan figyeli és szűri a két érzékelő elemről beérkező adatokat, majd ezek után dönt a riasztásról. Ennek következtében a kombinált érzékelő megbízhatóan és gyorsan észleli mind a lassan parázsló, mind a gyorsan lánggal égő tüzeket is. A kombinált (2351TEM) és az optikai (2351E) érzékelőben alkalmazott új fejlesztésű kamra érzéketlen a hosszú idejű por és szennyeződés lerakódásra. Az új kamra és az érzékelőkben alkalmazott beépített drift kompenzálás a karbantartási periódusok között mindig megfelelő érzékenységet biztosít.

A 300-as sorozatú érzékelők aljzatai teljesen kompatibilisek a korábbi 100/400-as érzékelők aljzataival, így egy korábban telepített rendszer bővítése, módosítása igen egyszerűen elvégezhető. Az érzékelők alkalmazása nem csak az üzembe helyezést és a karbantartásokat egyszerűsíti és gyorsítja, hanem az „intelligensen gondolkodó” eszközök révén nagyobb megbízhatóságú tűzjelző rendszereket teremt.
Promatt Kft., a System Sensor hivatalos magyarországi képviselete

< Vissza a lap tetejére
<< Cikkeink, sajtóinformációk
<<< Sajtó


Az érzékelőcsalád képekben







Családi album

 
 
 
 
 
 
powered by VICTORINET Internet Kft.