Elérhetőség Tűzjelző rendszerek Gázjelző rendszerek GDPR nyomtatóbarát nézet

Nyitólap > Téka > GYIK > Intelligens tűzjelző rendszerek >


Mit tehetünk, ha 40 Ohm-nál nagyobbra adódik a címzőhurok ellenállása?

Ez a kérdés sajnos gyakran elhangzik, és általában már későn, egy bekábelezett hurok esetén. Érdemes a vezetékezés megkezdése előtt még egyszer felmérni a helyszínt, és a tervvel összevetve kiszámítani a szükséges hurokhosszt, amire - biztonsági szempontból - még legalább 10%-ot ráhagyhatunk. Ennek eredménye alapján számoljuk ki a szükséges vezeték keresztmetszetet. Persze minden óvintézkedés ellenére is előállhat a kérdésben szereplő állapot, akkor választhatunk az alábbi megoldások közül:

  1. A legkézenfekvőbb és általában legkivihetetlenebb megoldás : használjunk vastagabb vezetéket. A hurok nyomvonaltervét megnézve válasszuk ki azokat a hosszú szakaszokat, ahol nincs semmilyen eszköz, és viszonylag egyszerűen vastagabbra cserélhető a kábel. Sajnos a legtöbb esetben ezzel a megoldással nem lehet letornázni a hurokellenállást 40 Ohm alá.
  2. Bontsuk fel a címzőhurkot 2 vagy több kisebb hurokra. (Minden kialakuló hurok elejére és végére 1-1 izolátort kell tenni.) Ezzel tulajdonképpen egy látszólagos 'létra struktúrájú', többszörös hurkot hozunk létre, amelynél a megkötés az, hogy a leghosszabb hurokszakasz ellenállása sem lehet 40 Ohm-nál nagyobb, és az összes vezeték hossza nem lehet 3000 m-nél hosszabb. (Utóbbi megoldás nem felel meg az OTSZ-nek, mivel a központ nem jelez minden vezetékhibát.)

Az alábbi rajz egy ilyen esetre ad megoldást. Az eredeti visszatérő hurok ellenállása 60 Ohm lett. Keressük meg a hurok lehetőleg legtávolabbi pontját és szakítsuk meg ott. Így most két 30 Ohm-os szakaszunk lett. Húzzunk ki két nagyobb keresztmetszetű vezetéket a megszakítási pontig, melyek ellenállása 10-10 Ohm alatt van. Ezzel két visszatérő hurkot alakítottunk ki. A helyes működéshez még az egyes hurokszakaszok elmenő-visszatérő ágainál izolátorokat kell elhelyeznünk.
A kiegészítő, legfeljebb. 10 Ohm-os szakasz maximális hosszát a különböző vezeték keresztmetszetek mellett a fenti táblázat mutatja :

Vissza




Címzőhurok ellenállásának csökkentése

 
 
 
 
 
 
powered by VICTORINET Internet Kft.