Elérhetőség Tűzjelző rendszerek Gázjelző rendszerek GDPR nyomtatóbarát nézet

Nyitólap > Téka > GYIK > Gázjelző rendszerek >


Milyen jellegű kábelezést igényelnek a különböző gázjelző központok?

MINIGAS központ
A központ mindkét zónáján 3-3 hagyományos (gyárilag beállított két jelzési szinttel rendelkező) érzékelő jelzéseit képes figyelni. A zónák kábelezése hasonlít a hagyományos tűzjelzőknél megismerthez, de 3-eres vezetékre van szükség. A zónák nyugalmi áramát az utolsó érzékelőnél elhelyezett lezáró ellenállás határozza meg. Az érzékelők előjelzéskor +10 mA áramot, riasztáskor +20 mA áramot folyatnak a jelzőhurokban. A központ nem tudja meg különböztetni, hogy egy adott zónán belül melyik érzékelő jelzett (zóna, vagy hurok szelektív jelzés), sőt két azonos zónán levő érzékelő előjelzése esetén riasztásjelzést ad.

G100 és G100R központok
A központok 4-24 db 4-20 mA-es áramkimenettel rendelkező érzékelő felügyeletét képesek ellátni (G100.4: 4 db érzékelő, G100.8: 8 db érzékelő, G100R12: 12 db érzékelő, G100R24: 24 db érzékelő). (A G100R központokat alapvetően 19"-os fiók kivitelben szállítják, önálló alkalmazásukhoz a CAB x3 G szekrényre is szükség van.) Minden egyes érzékelőt sugárirányban (csillag struktúra), 3-eres vezetékkel kell a központhoz bekötni. Az érzékelők az általuk mért gázkoncentrációval arányos áramjelet adnak (4-20 mA), a központ programozásakor lehet megadni érzékelőnként, hogy milyen koncentráció esetén legyenek az előjelzések, illetve a riasztás.

G500S központ (MÁR NINCS FORGALOMBAN!)
Az érzékelőket – 16 érzékelőnként – egy-egy RS485 soros kommunikációval működő címzőhurokra kell felfűzni, 3-eres (táp, föld, kommunikáció) árnyékolt, csavart vezetékkel. A vezeték keresztmetszet az alkalmazott érzékelők típusától, a hurkon elhelyezett érzékelők számától, és a címzőhurok hosszától függ.

A központ teljes kiépítésében 4 címzőhurkot, azaz 64 érzékelőt képes felügyelni. Az érzékelők címét a címzőhurkon elhelyezkedő pozíciójuk adja : a központhoz legközelebbi az 1. című, a következő a 2. című, és így tovább hurkonként 16-ig. A címet az érzékelők az üzembe helyezés során kapják meg az 'autocímzés' parancs hatására.

A címzőhurok lehet a központhoz visszatérő, vagy nyílt kialakítású, hasonlóan az intelligens tűzjelző rendszerek címzőhurkaihoz.

Vissza

 
 
 
 
 
 
powered by VICTORINET Internet Kft.