Elérhetőség Tűzjelző rendszerek Gázjelző rendszerek GDPR nyomtatóbarát nézet

Nyitólap > Téka > GYIK > Telepítés, karbantartás, üzembehelyezés >


Hogyan ellenőrizzük ez érzékelők működőképességét?

A tűzjelző eszközök működőképességét a karbantartás során ellenőrizni kell. A System Sensor 100-as, 200-as, 400-as, 500-as sorozatú érzékelői esetében ezt teszt mágnessel tehetjük meg. A mágnest az érzékelő jelzett pontjához tartva az érzékelő 10-15 másodpercen belül riazstást jelez.

A System Sensor 300-as és az ECO1000-es sorozatú érzékelők működőképességét az S300RTU/ECO1000RTU lézeres ellenőrző egységgel vizsgálhatjuk. A lézeres ellenőrző sugarát az érzékelő LED-jére irányítva 4-5 méterről az érzékelő riasztásba vihető. 
A mágnessel vagy a lézeres ellenőrzővel elvégzett érzékelő teszt majdnem azonos eredményt ad a füsttel elvégzett vizsgálattal, mivel a teljes érzékelőt (kamra + elektronika) ellenőrzi. Ezek a fajta vizsgálatok azonban azt nem képesek ellenőrizni, hogy az adott tűzjellemző be tud-e jutni az érzékelő kamrába. A külföldi előírások ezért az ilyen beépített működőképesség vizsgálatokat csak az üzembe helyezés során engedélyezik, mivel ilyenkor még biztosan tiszta a kamra és a porvédő háló.

A karbantartások során a füst- és hőérzékelők működőképességét célszerű tehát mesterséges vagy valós füsttel, hővel ellenőrizni. Ehhez nyújtanak segítséget a NoClimb cég Solo811 és Solo822 univezális karbantató készletei. Ezek segítségével akár a 8-9 m magasan telepített érzékelők is megbízhetóan és gyorsan ellenőrizhetők teszt aeroszollal vagy valós (90oC) hőhatással. A készletekhez tartozó Solo200 fejjel a különböző gyártóktól származó tűzérzékelők szerelhetők le, tehetők vissza az aljzatukba kb. 6-7 m magasságig.

Lásd még: Solo karbantartó eszközök
Vissza
SOLO tűzjelző rendszer karbantartó készlet

 
 
 
 
 
 
powered by VICTORINET Internet Kft.