Elérhetőség Tűzjelző rendszerek Gázjelző rendszerek GDPR nyomtatóbarát nézet

Nyitólap > Téka > GYIK > Tervezés >


Miért kell az egyes eszközöket zónákba szervezni?

Mindegyik intelligens központ megjeleníti a jelzést adó eszközhöz tartozó zóna (jelzési zóna) elnevezését is a kijelzőn. Ha jól választottuk meg a zóna elnevezést, akkor ennek alapján a központ kezelője gyorsan behatárolhatja a jelzés helyét (melyik emelet, melyik épületrész stb.).
A jelzés helye még pontosabban behatárolható, ha a kijeleztetjük az eszköz felszerelési helyére utaló elnevezést is. Egyes központoknál a zóna és az eszköz elnevezése egy jelzés esetén azonnal megjelenik a kijelzőn (ID200, AFP400), míg másoknál a jelzés után először csak a zóna elnevezése (AM1000, AM2000, AM6000), majd külön kezelésre az eszköz neve is kijeleztethető.
Célszerű az eszközök 'jelzési zónákba' szervezését már az EN54 szabvány szerint megtenni. E szerint az azonos területet védő bemeneti eszközöket (érzékelő, kézi jelzésadó, monitor modul) kell azonos zónához rendelni, és legfeljebb 32 eszköz lehet egy zónában.
Intelligens rendszerek esetén a zónák határain izolátorokat is el kell helyezni, ezekkel lehet biztosítani, hogy a zónában esetleg bekövetkező hiba (tűz esetén keletkező zárlat) a rendszer többi részének működését ne zavarja. Ez utóbbi feltételből az is következik, hogy a címzőhurok vezetékeit is úgy kell vezetni, hogy egy adott zóna vezetékezése ne haladjon keresztül egy másik zóna területén, vagy ha keresztülhalad, akkor megfelelő tűzállóságú legyen maga a vezeték vagy a burkolata.

Vissza




Zónákba szervezés

 
 
 
 
 
 
powered by VICTORINET Internet Kft.