Elérhetőség Tűzjelző rendszerek Gázjelző rendszerek GDPR nyomtatóbarát nézet

Melyiket válasszam?


2020. január 22. óta hatályos az OTSZ módosítás*, mely értelmében ezentúl nem kell tűznek ellenálló vezetéket használni a hangjelző körök kialakításánál, amennyiben izolátoros, két oldalról táplált, tehát visszatérő címzőhurokra csatlakoztatott címzett hangjelzőt alkalmazunk.

Az intelligens, huroktáplált hangjelzők alkalmazása eddig is számos előnnyel járt, azonban a elterjedését a hangjelzők ára és az a tény akadályozta, hogy az eddigi előírások alapján intelligens hangjelzők felszerelése esetén sem tekinthettünk el a tűzálló vezetékek használatától, ami azt jelentette, hogy a címzőhuroknak is tűzálló kivitelűnek kellett lennie, részben vagy egészben.

Most azonban élvezhetjük a címzett, huroktáplált hangjelzők használatának összes előnyét, anélkül, hogy a tűzálló vezetékezés nyűgjével foglalkoznunk kellene.

Előnyök
Mivel nem épül külön hangjelző kör, a vezetékezés gyorsabb, egyszerűbb, ráadásul nincs szükség költséges és a kivitelezést megnehezítő, minősített tűzálló rögzítő szerelvényekre és vezetékekre.

Ráadásul a programozhatóság miatt a hangjelző „körök”, azok vezérlésének kialakítása is sokkal rugalmasabb a hagyományos megoldásnál, ahol a vezérlési zónák kialakítása a vezetékezéstől függ. A hagyományos megoldás tehát kevésbé rugalmas és utólag nehézkes a módosítás, bővítés is. Ezek alapján kijelenthetjük, hogy az intelligens hangjelzők alkalmazása mindenkinek előnyt jelent. Előnyös a tervezőnek, a kivitelezőnek, de még az üzemeltetőnek is.

Kételyek eloszlatása
Az egyik, sokszor felmerülő aggodalom a huroktáplált hangjelzők fogyasztásával, áramfelvételével kapcsolatos. Elbírja a címzőhurok a plusz teljesítményigényt? Hány hangjelzőt tehetek egy címzőhurokra? Nos. Egy jól megtervezett tűzjelző központnál már számítottak a hurkot terhelő hangjelzőkre is. Természetesen lehetnek különbségek az egyes gyártók között, de a Notifier tűzjelzők címzőhurka nagyjából 500 mA-ig terhelhető, ami még egy meglehetősen nagy biztonsági tartalék mellett is azt jelenti, hogy nyugodtan kalkulálhatunk 200 mA tartalékkal a hangjelzőink számára. Mit jelent ez számszerűsítve?
Egyenletes eloszlás esetén, még nagy hangerőt feltételezve is 33 db hangjelzőt tehetünk egy címzőhurokra, ami nem kevés. Ez a szám gondos tervezés, hangerő választás esetén még növelhető is. Természetesen ilyen esetben már „illendő” nagyobb keresztmetszetű vezetéket tervezni, és a rendszer tartalék kapacitás számításánál figyelembe venni a hangjelzők fogyasztását is.

A másik és egyben döntő jelentőségű kérdés anyagi jellegű. Gazdaságos a címzett, huroktáplált hangjelzők alkalmazása?
Mint azt tudjuk, a hangjelzés kialakításának költsége több tényezőtől függ, nem csak a hangjelzők árától. Bár az intelligens hangjelzők ára a hagyományos hangjelzők árának többszöröse, telepítésük mégis olcsóbb lehet a hagyományos riasztó eszközöknél. Ez annak köszönhető, hogy normál hangjelzők esetén számos kiegészítő tételt kell megfizetni. Mik ezek? A már említett tűzálló vezetékek, rögzítések, segédtápegységek, akkumulátorok, vezérlő és monitor modulok, valamint az ezekhez kacsolódó munkadíjak.
Amennyiben minden tényezőt figyelembe veszünk, azt fogjuk látni, hogy a címzett hangjelzők használata nem csak egyszerűbb, de még olcsóbb is a hagyományos hangjelzőkénél.

Konklúzió
Habár különbségek lehetnek az egyes termékek árában és a kivitelezési díjakban, minden esetben érdemes fontolóra venni a címzett hangjelzők használatát, mert rengeteg előnyös tulajdonság mellett még a telepítési költségek is kedvezőbbek lehetnek.



*: 30/2019. (VII. 26.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet módosításáról

2020. január
nn

 
 
 
 
 
 
powered by VICTORINET Internet Kft.