Elérhetőség Tűzjelző rendszerek Gázjelző rendszerek GDPR nyomtatóbarát nézet

A KAC on-line elérhető kalkulációs programja az ENScape sorozat fényjelzőivel történő tervezéshez


A 2014 nyár elején forgalomba került hagyományos ENScape sorozatú hang- és fényjelzőkhöz a gyártó, a KAC Alarm Company egy kalkulációs programot is készített, mely a www.kac.co.uk honlapján érhető el. Az új programmal könnyen kiszámítható, hogy egy adott területen milyen típusú és milyen mennyiségű fényjelzőt kell elhelyezni, ha az új, EN54-23 szabvány követelményeit is figyelembe kívánjuk venni. További részletek a szabványról és a számítási metódusról ITT is olvashatók.

A program használata igen egyszerű. Csak meg kell adni a védendő helyiség/terület méreteit (szélesség, hosszúság, magasság), ki kell választani egy listából a helyszínen várható legkedvezőtlenebb (legerősebb) fényviszonyokat, a fényjelzők észlelhetőségét (közvetlen vagy közvetett), s a program egy rövid számítás után megadja, hogy az ENScape sorozat melyik típusú fényjelzőjéből hány darabbal tudjuk a terület fényjelzését a szabvány előírásai szerint teljesíteni.

Az új szabvány szerint minden gyártónak kötelessége feltüntetni a fényjelzőjén, hogy falra vagy mennyezetre szerelhető-e, és hogy normál fényviszonyok mellett mekkora területen képes felhívni a figyelmet egy vészhelyzetre.
A fényjelzőkön található

W-2,4-8,9 felirat pl. azt jelzi, hogy az eszköz falra (Wall) szerelendő, legfeljebb 2,4 m magasra és 8,9 x 8,9 m terület szabványos megvilágítására képes, vagy a
C-6-10 felirat pl. azt mutatja, hogy az eszköz mennyezetre (Ceiling) szerelendő, legfeljebb 6 m magasra, és 10 m átmérőjű hengerpaláston belül képes a szabványos megvilágítást biztosítani.
Megjegyzés: a szabványos megvilágításon azt értjük, hogy a megadott térrészen belül min. 0,4 Lux lesz a megvilágítás értéke

Mivel a gyárilag megadott ún. ?lefedési paraméter? értékek normál fényviszonyokra vonatkoznak, ezek mind lefelé, mind felfelé módosulhatnak a környezeti fényviszonyok, valamint a fényjelzők észlelhetősége (közvetlen, vagy közvetett) függvényében. Ez az a számítási módszer, melyet a honlapon elérhető program is használ, s mellyel kiszámolja, hogy az adott területen hány darab, és milyen típusú fényjelzőre van szükség.

Az ENScape sorozat hang- fényjelzői a forgalmazásuk megkezdése óta igen kedveltté váltak a telepítők körében. A jelzők minden irányban homogén hang-, illetve fényerőt biztosítanak, a fényjelzők falra és mennyezetre egyaránt szerelhetők, tehát nem kell különböző típusokat raktáron tartani. Az alacsony fogyasztás mellett biztosított nagy hang- és fényerő, a kiválasztható 32 hangminta-pár, a két-lépcsős vezérlési lehetőség, és a teljesen szinkronizált hang, valamint fényjelzés, a beltéri és kültéri (IP65 aljzattal) szerelhetőség széleskörű alkalmazási lehetőséget biztosít. Az ENScape családban természetesen megtalálhatók a csak hang-, a csak fény- és a kombinált hang- és fényjelzők piros és fehér tokozattal. (Megjegyzés: A fényjelzők vagy a kombinált fényjelzők esetén az átlátszó burás, nagy teljesítményű fehér LED-es típusok biztosítják a legjobb észlelhetőséget, azaz ezek rendelkeznek a legkedvezőbb ?lefedési paraméterekkel?!)

A kalkulációs programot, valamint a honlapunkon elérhető cikket az új fényjelzős szabványról, és annak alkalmazásáról ajánljuk minden tűzjelző rendszer tervezőnek, telepítőnek.

 
 
 
 
 
 
powered by VICTORINET Internet Kft.