Elérhetőség Tűzjelző rendszerek Gázjelző rendszerek GDPR nyomtatóbarát nézet

Nyitólap > Téka > Sajtó > Új cikkek, sajtóinformációk >FAAST Nagyérzékenységű aspirációs füstérzékelő a System Sensor-tól

- valódi füstérzékelés téves jelzésektől mentesen
- az emberi szem számára láthatatlan füstök észlelése
- rendkívüli érzékenység így széleskörű használhatóság

Idén jelenik meg a Promatt Kft. kínálatában a System Sensor új, szuperérzékeny aspirációs füstérzékelője. A világ legnagyobb tűzérzékelő fejlesztője és gyártója több évtizednyi optikai kamra tervezés, valamint a kombinált tűzérzékezés, kiértékelő algoritmusok és digitális kommunikációs protokoll alkalmazási tapasztalatának birtokában jutott el a megvalósításig. Az EN54-20 aspirációs érzékelők szabványa szerinti legmagasabb, Class A érzékenységi osztálynak megfelelő új eszköz akár órákkal a tűz kialakulása előtt képes megbízhatóan jelezni a még láthatatlan füstöt. Rendkívüli érzékenysége és ugyanakkor megbízható, téves jelzésektől mentes működése révén új, korai tűzfelismerési igényű alkalmazási területeket fog meghódítani. Komoly versenytársa akad majd így a Vesda és Wagner berendezéseknek, mivel a hazai piacon eddig csak ezek voltak elérhetőek.

Aspirációs füstérzékelés most
Immáron 5 éve, hogy a System Sensor piacra bocsájtotta az ICAM-mal közös fejlesztésű, bármely rendszerhez illeszthető, pontszerű lézeres optikai füstérzékelővel összeépített aspirációs egységeit. Az A211E-LSR és A222E-LSR nevű érzékelők mára a tűzjelzéstechnikával foglalkozók körében ismert és elismert berendezésekké váltak. A ?dobozolt pontszerű érzékelő? technika jól megfelel az EN54-20 szerinti Class C (>3,4%/m), azaz normál érzékenységű alkalmazásokhoz: raktárak, alagutak, hűtött terek, trafóhelyiségek. Viszont a Class A (<1,14%/m) szerinti nagyobb érzékenységet csak 1-2 mintavevő pontig és max. 50m2-ig képes teljesíteni, korlátozva ezáltal felhasználási körét: csak kicsi szerver szobák vagy irányító helyiségek védelmére elegendő.

FAAST ? az új generáció
A mércét magasabbra helyezve a System Sensor megalkotta szuperérzékeny aspirációs érzékelőjét. A FAAST érzékelő 0,0015 %/m-es központi érzékenységével akár 1600m2-es terület nagyérzékenységű, Class A érzékenységi osztályú védelmét is képes ellátni. (Tájékoztatásul, egy átlagos füstérzékelő érzékenysége 3-15%/m ami megfelel az előbb említett Class C-nek). Class A érzékenységi osztályt 1600m2-re kiterjesztve akkor érhetünk el, ha a 20 mintavevő pontunk mindegyikénél az érzékenység nagyobb, mint 1,14%/m és ehhez akkor legalább 1,14/20= 0,057%/m (EN54-20:2004 adatok) vagy annál nagyobb központi érzékenység áll rendelkezésre.

A FAAST érzékelő mindent tud, amit a kategóriában azonos más aspirációs berendezések tudnak: bármely gyártó tűzjelző- vagy biztonsági rendszeréhez szabadon illeszthető, rendkívüli érzékenység valós füstre, por és szennyeződés szűrő-diszkrimináló tulajdonság, nehezen védhető terek védelme. Emellett olyan tulajdonságokkal, műszaki megoldásokkal is rendelkezik, mely alkalmazásának lehetőségeit a vetélytársakhoz képest tovább szélesíti:
- a legújabb fejlesztések eredményeként létrejött optikai kamrája a füstérzékelési technikában jelenleg elérhető legnagyobb érzékenységet produkálja;
- innovatív kialakítású és összehangolt működésű, 3 lépcsős levegőelemző rendszere révén a téves jelzések száma nulla;
- professzionális grafikus rajzoló és méretező program a csőhálózat tervezéshez és a kívánt érzékenységi szintek beállításához, majd a kész konfiguráció ?feltöltéséhez?;
- beépített TCP/IP kapcsolati port és integrált webszerver teszi lehetővé a távol, elzártan vagy nehezen megközelíthető helyiségben üzemelő aspirációs berendezés IP alapú távfelügyeletét helyi vagy akár globális hálózaton. A karbantartás esetén is hasznos távoli elérés az érzékelő esetleges paraméterezését, eseménytárának és mért értékeinek vizsgálatát teszi lehetővé;
- gazdaságos, mivel az összes szoftver és hardver funkció az érzékelőbe építve áll rendelkezésre: nincs szükség opcionális kártyákra, relékre, IT interfészre, soros portos PC-re vagy drága programra, hardverkulcsra.

FAAST - a nagykockázatú helyek veszélyjelző rendszere
A megszokott aspirációs alkalmazások mellett a System Sensor elsősorban a nagy érzékenységet és ebből adódóan lehetővé váló, nagyon korai tűzfelismerést igénylő felhasználásokhoz készítette a FAAST-ot. Ilyenek, főként érték- és információvédelmi alkalmazások lehetnek azok, ahol az üzemeltető érdeke és előírt rendszerkövetelmény, hogy a működés és/vagy termelés 99,9999%-ban folyamatos és hibamentes legyen: számítógépes és telekommunikációs szolgáltatók, bankok és biztosítók számítógép termei, adatközpontok, légi forgalomirányító berendezések, logisztikai bázisok adattárolói, ipari termelésirányítás vezérlő terei, erőművi irányító és vezérlő rendszerek.

Mivel ilyen vagy hasonló alkalmazásoknál akár egy perces üzemszünet is súlyos költségeket, kieső bevételeket jelent, így azt feltétlen el kell kerülni illetve meg kell előzni. A beépített automatikus oltórendszer létjogosultságát egy ilyen érzékelő nem befolyásolja, de nagyban elősegíti annak működésbe lépésének elkerülését, így természetesen a költségek csökkentését. A nagyérzékenységű füstérzékelés ezért egy adott, nagyon alacsony füstkoncentráció szintig az üzemeltetés szolgálatában áll. Gyakorlatban ezt úgy kell elképzelni, hogy az alacsony füstkoncentráció tartományban a megelőzés a cél: egy olyan korai szakaszban jelezni a veszélyt, hogy az aztán ne alakulhasson ki egyáltalán. Magasabb füstkoncentrációt elérve már a jelzés a tűzjelző központra is továbbítható illetve a feltételek teljesülése esetén az oltórendszer is aktiválható.

A FAAST rendszer révén lehetővé válik, hogy az üzemelés folytonosságáért és a védett berendezések hibamentes működéséért felelős személyek önmaguk, közvetlenül ellenőrizhessék a gépek, terek, rack szekrények belsejében vagy környezetében mért füstkoncentrációt. A jelzés koraisága révén több idő biztosított a szükséges beavatkozások megtételére, így a kialakuló vészhelyzet kezelésére (megelőzés, tartalék erőforrások mozgósítása, terhelés csökkentése, adatmentés, lekapcsolás, tájékoztatás). Az ellenőrzés, mért értékek vizsgálata a helyi hálózaton, TCP/IP protokollon keresztül egy vagy akár több aspirációs érzékelőkre, mint hálózati helyekre csatlakozva egy webböngésző felületén keresztül végezhető el. Szükség esetén a kívánt érzékelőre a mellékelt konfiguráló programmal ugyanígy, IP címen keresztül rácsatlakozva további kezelések eszközölhetők. Beállítástól függően az érzékelő képes 6 különböző e-mail címre állapotváltozásairól automatikus értesítést küldeni.

FAAST - a téves jelzés mentes érzékelő
Az aspirációs füstérzékelés az egyetlen technika, mellyel képesek lehetünk a tüzet nagyon korai, még csak láthatatlan füstrészecskéket produkáló szakaszában jelezni. Ehhez szükséges a FAAST érzékelő rendkívüli, a piacvezető VESDA LASER PLUS aspirációs érzékelőtől is további 3x nagyobb központi érzékenysége. Felmerül a kérdés, vajon nem társul-e ehhez a nagy érzékenységhez magas téves jelzési szám és indokolatlan leállás vagy evakuáció? Nos, ebben is megoldást nyújt a System Sensor tudása és több évtizednyi fejlesztési tapasztalata, mely a FAAST érzékelőben alkalmazott kivételes és összetett téves jelzés szűrési eljárásban teljesedik ki.

Ilyen extrém, 0,0015 %/m-es érzékenység esetén elengedhetetlenül fontos, hogy az érzékelő különbséget tudjon tenni a valós füst és a beszívott, nagyon finom szemcsés por, szösz, szálak és egyéb szennyeződések között. Ebben segít az érzékelőbe integrált mechanikai, optikai és szoftveres szűrési, jelfeldolgozási módok új, innovatív együttese:
1. lépés: űrtechnika alapú speciális szűrő, mely alacsony és magas nyomású belső terek kialakításával szétválasztja a beszívott levegőminta nehezebb és könnyebb részecskéit valamint kiszűri a téves jelzésekért legtöbbször felelős 20 mikronnál nagyobb részecskéket;
2. lépés: beépített, cserélhető szivacsszerű szűrőbetét speciálisan kezelt felülettel a maradék szennyeződés kiszűrésére. Ez az egyetlen cserélendő eszköz a berendezésben és átlagosan 4 évente szükséges újra cserélni vagy alapos tisztítás után egy speciális folyadékkal újrakezelni, mely az érzékelő szétszedése nélkül elvégezhető;
3. lépés: többlépcsős optikai vizsgálókamrába kerül a beszívott levegőminta, ahol különböző irányból, különböző hullámhosszúságú fénnyel (kék színű l=450-500 nm LED keresi a füstrészecskéket, míg l>750nm infravörös LED szűri ki a port) történik a levegő vizsgálata, figyelve a fény előre és hátra szóródását, hogy eldöntse, vajon valós füst vagy csak por esetleg gőz került a kamrába, s ha füst, akkor milyen koncentrációban van jelen.


FAAST ? precizitás minden téren
Aspirációs rendszerek megbízható működésének egyik alapfeltétele a mintavevő csőhálózat épsége és a mintavevő pontokon keresztüli szabad légáramlás. Ennek felügyelete céljából a FAAST érzékelő áramlás ellenőrző funkciója is egyedülálló, olyannyira, hogy egy jól beállított és kalibrált csőhálózat esetén 20 mintavevő pont közül 1 pont teljes elzáródását már jelezni képes. Ezt biztosítja az eszköz kétlépcsős áramlás felügyelete, mely egy folyamatos ultrahangos áramlásfigyelőből (csőhálózat hibák és eltömődések észlelése) és az optikai kamra speciális működéséből (szűrők eltömődésének figyelése) tevődik össze. Sokkal több ez már, mint más gyártóknál a beszívott levegővel hűtött termisztor által adott, a megváltozott hűtés miatti áramlás hiba. Az áramlási viszonyok változását az érzékelő 10 lépcsőben (?5 szint) képes jelezni. Ellentétben a korábbi típusok vagy más gyártók eszközeinek összevont hibajelzésével, a FAAST érzékelő pontos és szelektív információval szolgál egy esetleges rendszerhiba jellegét illetően is: érzékelő elem hiba, légbeszívó egység hiba, szűrőhiba, konfiguráció hiba, kommunikációs hiba, kikapcsolt állapot stb.

Szintén kiemelendő új tulajdonság a FAAST érzékelő ?akklimatizáló? képessége: korszerű, téves jelzés szűrő eljárás, mely a pontszerű érzékelők adaptív érzékenység változtató funkciójához hasonló. A FAAST érzékelő az üzembe helyezést követő első 24 órában környezettanuló üzemmódban van (más gyártók eszközeinél ez nem elérhető funkció vagy napokig-hetekig tartó ?normalizálásnak? felel meg). Ennek folyamán az egyes riasztási szintekhez tartozó, előre beállított alsó és felső érzékenységi szintek között mozogva, az érzékelő felveszi a környezeti zavarokhoz megfelelő, legnagyobb érzékenységi szintet. Ezt követően az érzékelő óránként, folyamatosan és automatikusan finombeállítja önmagát a környezeti zavarszint változásainak megfelelően. Így biztosított a FAAST érzékelő megbízható működése időben változó zavartságú környezetben is. Az épület használatából adódó zavaró hatások kivédésére pedig az automatikus, megadható időprogram szerinti éjszakai/nappali üzemmódváltás/érzékenység átállítás jelent biztos megoldást.

FAAST ? alkalmazás és méretezés
Az aspirációs rendszereket minden esetben méretezni kell mindig az adott eszköztípusnak megfelelő gyártói programmal, mely jelen esetben a System Sensor PipeIQ nevet viseli. Kiindulási alapot a gyártói limitek és EN54 vizsgálati eredmények adják (milyen hosszú csövet lehet, milyen kiépítésben és hány mintavevő ponttal csatlakoztatni), de minden esetben számolni kell, csak hogy néhányat említsek: a kívánt érzékenységi szinttel, védendő terület nagyságával, válaszidőkkel, egyéb műszaki és környezeti feltételekkel és legfőképp a csőhálózat ideálistól eltérő kialakításával, csőhosszak, kanyarok, kapillárisok stb. hatásaival. Ebben segít a PipeIQ tervezőprogram, mely figyelembe veszi az összes ismert paramétert és elvégzi helyettünk a szükséges számításokat, legyen szó bonyolult csövezésről és változó paraméterű mintavételi helyekről. Amit viszont a tervezőnek kell előzetesen, a kalkulálás megkezdése előtt tisztáznia, az többek között az, hogy milyen alkalmazáshoz, azon belül milyen érzékenységi osztálynak megfelelően kívánja használni/méretezni aspirációs rendszerét:

Class A - Nagy érzékenységű alkalmazások
Problémák:
- üzemkiesés miatti veszteség, téves jelzések
- füst, tűz vagy víz okozta károk
- kiürítéshez több időre van szükség
- indokolatlan oltórendszer bekapcsolás
- füstérzékelés nehézsége nagy légsebességű helyen
Például:
- telefon központok, internetszolgáltatók
- számítógép termek, adattárolók
- banki, tőzsdei rendszerek
- nagy tisztaságú gyártás
- ipari irányító központok

Class B - Megnövelt érzékenységű alkalmazások
Problémák:
- telepítési, karbantartási nehézségek
- nagy, nyitott terek védelme
- indokolatlan oltórendszer bekapcsolás
- szabotázs védett rendszer szükségessége
Például:
- raktárcsarnokok, átriumok, repülőterek
- templomok, színházak, műemlékek
- iskolák, börtönök
- álpadló alatti, álmennyezet feletti terek

Class C - Normál érzékenységű alkalmazások
Problémák:
- füstérzékelés igénye koszos, porok környezetben
- füstérzékelés nehézsége a helyiség jellege miatt
- nehezen megközelíthető helyek
Például:
- bányák, alagutak, metróállomások, liftaknák
- papírgyár, hulladékfeldolgozó
- mélyhűtő raktárak, trafóhelyiségek

FAASTTM ? főbb műszaki adatok
- egy mintavevő csöves kialakítás tetszőleges (alsó vagy felső) bekötéssel;
- I, U vagy kettős U típusú csőhálózat elrendezés max. 4x100 m csőhosszal;
- az 5 programozható riasztási szint és a 3 különböző hibaállapot megkülönböztetése;
- 8 db 3 A-es terhelhetőségű, tárolt vagy követő működésű relé az állapotok távjelezéséhez vagy az érzékelő tűzjelző rendszerbe illesztéséhez;
- 18000 eseményt tárolni képes eseménytár mely IP-n keresztül érhető el;
- 500 mA @ 18-30 Vdc áramfelvétel.

Összefoglalva
- a tűz lehető legkorábbi jelzése nagy érzékenységgel;
- hosszabb csőhálózat és több nagyobb érzékenységű mintavevő pont;
- téves jelzések kizárása;
- professzionális csőhálózat tervező és paraméterező szoftver;
- hosszabb karbantartás mentes periódusok;
- IT rendszerbe integrált eszköz mely hagyományos módon csatlakozik bármely tűzjelzőhöz;
- állapotváltozásokról e-mail-t küld a megadott 6 különböző címre.

 
 
 
 
 
 
powered by VICTORINET Internet Kft.