Elérhetőség Tűzjelző rendszerek Gázjelző rendszerek GDPR nyomtatóbarát nézet

Nyitólap > Téka > Sajtó > Új cikkek, sajtóinformációk >


Series 200 Advanced érzékelők


Kompatibilitás

A világ legnagyobb érzékelő gyártója új intelligens érzékelőkkel lép piacra. Az új series 200 advanced sorozat a közkedvelt 200+ sorozatú érzékelő családot váltja le, mely érzékelő család ? szinte hihetetlen, de már ? 7 éve a piacon van. Az új érzékelők mind mechanikusan (aljzatok), mind elektromosan (kommunikáció) lefelé kompatibilisek, azaz gond nélkül használhatók a régi érzékelők helyett, mellett.

Advanced Protocol

Az új érzékelők mind megjelenésben, mind nyújtott szolgáltatások tekintetében megfelelnek a kor elvárásainak és egy új, teljesen digitális kommunikációs protokollt kaptak, mely protokollban számos új lehetőség van.
A teljesen digitális protokoll és az eszközök alacsony áramfelvétele lehetőséget ad címzőhurkonként akár 318 eszköz (159 érzékelő + 159 modul) elhelyezésére is, az érzékelők minden eddiginél jobban paraméterezhetők, beállíthatók a környezeti feltételeknek megfelelően.
Az új protokoll a megszokottól sokkal finomabb vezérléseket tesz lehetővé, ami érzékelők esetében azt jelenti, hogy a beépített kétszínű LED-ek segítségével háromféle állapotot képes jelezni (nyugalom, tűz, hiba), de a címzett hangjelzők esetében például lehetőséget nyújt arra, hogy az adott eseménynek megfelelő vezérlésnek megfelelő hangminta szólaljon meg.
A kombinált érzékelőknél lehetőség van arra, hogy az egyes mérőelemek jeleit külön-külön vizsgáljuk, azokkal például épületfelügyeleti rendszer felé jelzéseket adjunk. Például a hőérzékelő elem által mért hőmérséklettel klímát, az IR lángérzékelő jelével pedig akár világítást is vezérelhetünk.
Ezen felül az érzékelőkbe épített izolátorok állapota is kiolvasható, mely tulajdonsága a gyors hiba diagnosztizálást segíti elő.
Az új protokoll előnyeit a fejlesztés alatt lévő Notifier központokkal lehet majd kihasználni. Mivel az érzékelők kompatibilisek a ?régi? érzékelőkkel, így az átmeneti időszakban gond nélkül használhatók a jelenleg kapható Notifier AM sorozatú intelligens központokkal is.

Teljes család

A sorozat teljes, minden eszköz két színben, izolátoros vagy izolátor nélküli kivitelben kapható. A raktári típus - a régi érzékelők színével megegyező - csontszínű érzékelő, azonban igény esetén az érzékelők rendelhetők fehér színben is.
A sorozat típusai:
- 22051E/EI optikai füstérzékelő;
- 2205TE/TEI kombinált optikai füst és hőérzékelő;
- 22051TLE/TLEI kombinált optikai füst, hő és IR lángérzékelő;
- 52051E/EI 58 °C-os fix hőérzékelő;
- 52051RE/REI 58 °C-os fix és hősebesség érzékelő;
- 52051HTE/THEI 78 °C-os hőérzékelő;
A 22051EISE gyújtószikramentes optikai füstérzékelő ugyan nem bővített protokollal működik, azonban új, az új sorozatba illő cikkszámot kapott. Az új cikkszám oka az, hogy a gyártó alkatrész beszállítót váltott ezért újra kellett minősíteni az eszközt.
Amennyiben az új érzékelők izolátorát ki szeretnénk használni, az új - a korábbi érzékelőkkel is használható - B501AP aljzatot kell használnunk. Az új aljzat ? az érzékelőkhöz hasonlóan - két színben kapható.


Újdonságok

A már említett új protokollon túl az érzékelők megújult, tetszetős külsővel, újratervezett, a szennyeződést az eddigieknél jobban tűrő optikai kamrával és továbbfejlesztett jelfeldolgozó algoritmussal rendelkeznek. Az új optikai kamra miatt az előző sorozatnál kisebb karbantartásigénnyel, és kevesebb - szennyeződés okozta - téves riasztással kell számolni.
Az érzékelőket aerodinamikailag is újratervezték, ezáltal a füst és hő könnyebben eléri az érzékelő elemeket és a légáramlatok kevésbé zavarják az érzékelést.
Az új algoritmusok az eddigieknél jobb valós tűzfelismerő képességgel ruházzák fel az érzékelőket, így az érzékelők téves jelzésekre is kevésbé hajlamosak.
A sorozat 22051TLE/TLEI kombinált (optikai füst-, hő-, és láng-) érzékelője a korábban a lángoló tüzek esetén alkalmazott ionizációs elvű füstérzékelővel azonos jelzésbiztonságot nyújt, lehetőséget adva az ionizációs elvű füstérzékelők egyenértékű helyettesítésére.

Régi jó tulajdonság

A System Sensor érzékelőket eddig is egyedülálló támogatás és karbantarthatóság jellemezte, ez a jövőben is így lesz, minden új érzékelő könnyedén szétszerelhető, tisztítható, tehát a szennyezett érzékelőket nem kell kicserélni, tisztítás után az érzékelők tovább használhatók.

Alkalmazás

Az új érzékelők ugyanolyan alkalmazásokban használhatók mint a régiek, hiszen minden régi típusnak van új megfelelője.
Mindemellett a régebbi érzékelőkhöz képest sok kedvező tulajdonsággal rendelkeznek, tehát minden tekintetben méltó utódjai a népszerű series 200+ érzékelőknek.

Előnyök:
- Paraméterezhetőség,
- új, bővített protokoll,
- esztétikus megjelenés,
- több szín,
- izolátoros típusok,
- új optikai kamra,
- fejlett jelfeldolgozó algoritmusok,
- karbantartóbarát.

Az érzékelők rendelkeznek a forgalomba hozatalhoz szükséges tanúsításokkal, 2009. szeptemberétől elérhetők a Promatt Kft.-nél.

 
 
 
 
 
 
powered by VICTORINET Internet Kft.