Elérhetőség Tűzjelző rendszerek Gázjelző rendszerek GDPR nyomtatóbarát nézet

Nyitólap > Téka > Sajtó > Új cikkek, sajtóinformációk >


D100 elemes füstjelző otthonunkba


D100 - elemes füstjelző - Kattintson a képre a nagyításhoz


A műszaki adatlap metekintéséhez kattintson ide!

Veszélyforrások otthonainkban

A karácsonyi időszakban sajnos sok lakástűzről hallunk. Az ünnepi készülődés velejárója a különböző díszítő kiegészítők vásárlása, használata. A fényfüzérek, adventi koszorúk, és gyertyák mind-mind extra veszélyforrások lakásunkban, melyek felügyelet nélkül hagyva könnyen tüzet okozhatnak, és a kialakuló tűz akár tragédiához is vezethet.

Természetesen lakástűz más okból is keletkezhet,‭ ‬például tűzhelyen felejtett olaj,‭ ‬véletlenül vagy gyermekek által bekapcsolt tűzhely illetve annak közelében lévő éghető anyag meggyulladása,‭ ‬elektromos készülék meghibásodása miatt stb.

‬A lakástüzek döntő hányada nappal keletkezik,‭ ‬a halálesetek többsége mégis éjszaka következik be.

Vajon miért‭?

Sokan nem tudják,‭ ‬de egy lakástűz elsődleges veszélye nem maga a tűz,‭ ‬hanem a tűz kialakulása során keletkező füst és szén-monoxid.‭ ‬A lakástűzben elhunytak,‭ ‬megsérültek többsége füstmérgezést szenved.‭ ‬Amennyiben a tűz akkor keletkezik,‭ ‬amikor alszunk,‭ ‬nem biztos,‭ ‬hogy időben felébredünk,‭ ‬így menekülési esélyünk drasztikusan csökken.‭ ‬Ha időben felismernénk a veszélyt,‭ ‬jó esélyünk lenne a megmenekülésre,‭ ‬vagy akár a tűz megfékezésére is.

Hogyan védhetjük meg otthonainkat a tűztől‭?

A veszély felismerése érdekében alkalmazhatunk elemes füstérzékelőket,‭ ‬melyek a beépített cserélhető elem segítségével önállóan,‭ ‬külső tápforrás nélkül képesek üzemelni,‭ ‬és a beépített nagy hangerejű piezo hangforrásuk figyelmeztet minket a füst jelenlétére.‭ ‬Ezeket az érzékelőket összefoglaló néven - a külföldi szóhasználat alapján - füstjelzőnek nevezzük.‭ ‬A füstjelzőket otthoni használatra tervezték,‭ ‬használatuk egyre több országban kötelező.

Sajnos a piacon sok gyenge minőségű és az előírásoknak sem megfelelő termék található, így a tervezők, telepítők eddig nem szívesen ajánlották az elemes füstérzékelőket.

Biztonság egyszerűen,‭ ‬olcsón

A Promatt kft.‭ ‬most egy új füstjelzővel jelenik meg a piacon.

Az új D100‭ ‬típusú elemes optikai füstjelző számos jó tulajdonsággal rendelkezik,‭ ‬melyeket eddig csak professzionális érzékelőknél találhattunk meg.

Szemben a barkácsáruházak és hipermarketek polcain – a szigorú előírások ellenére érthetetlen módon még mindig – megtalálható ionizációs füstjelzőkkel, a D100 nem tartalmaz radioaktív anyagot, így alkalmazása nem jelent veszélyt sem Ön sem környezete számára.

A termék megjelenése esztétikus, így felszerelése bármely környezetbe bátran ajánlható.

A füstjelző a mellékelt 3 V-os CR123A elemmel 8 (!) évig üzemképes marad, szemben a piacon kapható egyéb füstjelző eszközökkel, melyek mindössze 1-2 évig működőképesek. Emellett a forgalmazó 2 év garanciát vállal a termékre.

További biztonságot nyújt az eszközbe épített biztonsági retesz,‭ ‬mely megakadályozza,‭ ‬hogy az érzékelőt tévedésből elem nélkül helyezzük az aljzatba,‭ ‬így az hamis biztosságérzetet kelthessen használójában.

A D100‭ ‬érzékelőket a professzionális füstérzékelők EN54-7‭ ‬szabványában szereplő teszt tüzekkel tesztelték,‭ ‬így használója biztos lehet benne,‭ ‬hogy nagy biztonsággal képesek jelezni a tüzek kialakulását,‭ ‬már a kezdeti füstölő szakaszban.

A D100 füstjelzők egymással láncolhatók, egy két eres vezetékkel történő összekötéssel lehetőség van arra, hogy egyik eszköz jelzése esetén a többi is tudomást szerezzen annak riasztásáról, így mindegyik megszólal, bármelyik riasszon is. A jelzésben lévő eszköz megkülönböztethető a többitől, de a tűzjelzésről a felhasználó akkor is tudomást szerez, ha nem abban a helyiségben tartózkodik, ahol a jelzést adó eszköz fel van szerelve. A D100 90 dB-es hang-, valamint fényjelzéssel riasztja a közelben tartózkodókat.

Karbantartásmentes,‭ ‬hosszú idejű üzemelés

Sajnos a füstérzékelők folyamatosan szennyeződnek. Az érzékelő optikai kamrájában lerakódó por az érzékelő számára a füsthöz hasonló tulajdonsággal bír, egyre érzékenyebbé teszi, így az idő múlásával az elszennyeződött érzékelők hajlamosak tévesen jelezni.

A D100‭ ‬két módon védett a szennyeződés káros hatása ellen:

Speciális, szabadalmaztatott kamrakialakításának köszönhetően, a szennyeződések nagy része el sem jut az optikai kamrába, hanem lerakódik a külső szennyfogókban, így nem okoz hamis jelzéseket.
Az optikai kamra jeleit mikroprocesszor dolgozza fel, mely a jelfeldolgozás során figyelembe veszi a karmában lerakódott szennyeződés okozta jelszint emelkedést. Az érzékelő a jelszint emelkedésével arányosan emeli riasztási küszöbét, így biztosítja a szétszedés és tisztítás nélküli hosszú üzemidőt.
Az érzékelőház, és a füst belépési pontjainak tisztán tartásán kívül egyéb karbantartásra nincsen szükség.

Egyszerű szerelés,‭ ‬karbantartás

Az érzékelő felszerelése, üzembe helyezése egyszerű, nem igényel felkészültséget használójától. Időszakos tesztelése megoldható segédeszköz nélkül is, de annak érdekében, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a füst képes bejutni az érzékelőbe, javasoljuk a Promatt Kft-nél megvásárolható SOLO CHEKKIT teszt aeroszol használatát.

Hova,‭ ‬kinek,‭ ‬miért‭?

Az eszköz használata minden lakásba, családi házba ajánlott, de különösen gyerekek vagy idős személyek mellé. Szinte minden helyiségbe felszerelhető, de kialakítható vele a védelem olyan formában is amikor az érzékelőket a háló helyiségbe és a menekülési útvonalon helyezzük el. Az érzékelők felszerelésekor a füstérzékelőkre vonatkozó elhelyezési elveket kell figyelembe venni.

Összefoglalva

A D100 optimális megoldást nyújt arra az esetre, amikor a biztonságtechnikai szakembereket magánszemély keresi fel, aki olcsó, megbízható tűzjelző eszközt keres otthonába.
A D100 füstjelző megfizethető biztonságot nyújt otthonaink számára, anélkül, hogy bonyolult, drága rendszert kellene vásárolni.
Az eszköz használatával nagyobb biztonságban tudhatja magát és családját.
A D100 füstjelző 2006 decemberétől elérhető a Promatt Kft.-nél, melyre a forgalmazó - a vásárlás napjától számított - 2 év telephelyi garanciát biztosít.

Nagy Norbert

 
 
 
 
 
 
powered by VICTORINET Internet Kft.