Elérhetőség Tűzjelző rendszerek Gázjelző rendszerek GDPR nyomtatóbarát nézet

Nyitólap > Téka > Sajtó > Új cikkek, sajtóinformációk >


NFS: alkalmazási példák (2)

A Notifier NFS típusú hagyományos tűzjelző központjai igen sok olyan hasznos, az üzembe helyezés során beállítható lehetőséggel rendelkeznek, melyek segítségével a különböző alkalmazási igények könnyen teljesíthetők. A többféle választható zónatípus és lezáró elem, a többfunkciós kontaktus bemenetek, valamint a jelenlét üzem lehetősége a hagyományos rendszer ellenére, igen széleskörű alkalmazást tesznek lehetővé.

Zóna-szelektív jelzés

A 2, 4 és 8 zónás kivitelű NFS központok ideális megoldást jelentenek olyan kisebb méretű, általában 20-100 automatikus tűzérzékelőt igénylő épületek védelmére, ahol az érzékelő szelektív jelzésnek nincs különösebb jelentősége. Kifejezetten ilyen területeknek tekinthetők a raktározási vagy gyártási célra szolgáló egylégterű csarnokok, melyek esetén a zóna-szelektív jelzés is megfelelő. 

Eszköz-szelektív jelzés

Természetesen ezekben a létesítményekben is lehetnek olyan területek, külön légterű irodák vagy egyéb funkciójú helyiségek, melyek szelektív jelzést igényelnének. Csak ennek alapján azonosítható kellően gyorsan a veszélyeztetett terület és kezdhető el időben a beavatkozás, illetve a bent tartózkodók menekítése. Szerencsére az NFS központok erre is lehetőséget adnak a System Sensor 300-as sorozatú tűzérzékelőinek alkalmazásával. Az érzékelők - hagyományos voltuk ellenére - címezhetők, a riasztásban levő érzékelők címe a központ és az érzékelők közé bekötött ún. zóna címkijelző egységen (S300ZDU) jeleníthető meg. Ha az érzékelő-szelektív jelzést igénylő zónákon (pl. irodasor, kisebb raktárhelyiségek) elhelyezzük a címkijelző egységeket, akkor az olcsó, hagyományos rendszer ellenére egy magasabb tudású rendszerhez juthatunk.

Jelenlét üzem

Kisebb boltokban, iskolákban, szociális otthonokban, ahol a tűzjelző rendszer napközben emberi felügyelet mellett működik, lehetőség van az ún. jelenlét üzem alkalmazásával az automatikus érzékelőkről érkező jelzések előzetes emberi ellenőrzésére, és így a téves, nemkívánt riasztások elkerülésére. Jelenlét üzem esetén a kézi jelzésadó típusúnak definiált zónákról késleltetés nélkül kezdeményezhető tűzjelzés. A központnak ez a késleltetett üzemű működése mind a központról, mind külső kapcsolóról beállítható.

Központ hálózatok

A már említett többfunkciós kontaktus bemenetek és zónák segítségével a külön tulajdonoshoz, bérlőhöz vagy épülethez tartozó NFS központok egyszerűen nagyobb központhálózatba is szervezhetők. Így nincs szükség nagy zónaszámú, drágább központra, épületenkénti kezelő egységekre, és elmaradhatnak a villámlásra, elektromágneses zavarokra érzékeny kültéri vezetékezések is. A központok zónaszáma tehát nem korlátozza a védhető terület nagyságát.

Amint a fenti példákból kitűnik, az NFS központok széleskörűen alkalmazhatók a kisebb vagy közepes méretű, esetleg különleges igényeket is kielégítő tűzjelző rendszerekben. A központok kedvező ára és rugalmas lehetőségei igen jó ár/teljesítmény arányú rendszerek kialakítását teszik lehetővé.

 
 
 
 
 
 
powered by VICTORINET Internet Kft.