Elérhetőség Tűzjelző rendszerek Gázjelző rendszerek GDPR nyomtatóbarát nézet

Nyitólap > Téka > Sajtó > Új cikkek, sajtóinformációk >


NFS: alkalmazási példák (1)

Sok tervező gondolja úgy, hogy hagyományos tűzjelző rendszerekkel csak kis méretű objektumok védelmét célszerű megoldani. Az esetek nagy részében azonban a beruházó vagy a felhasználó szava dönt, ami általában az olcsóbb, de a célnak még megfelelő rendszer felé billenti a mérleg nyelvét.

A tapasztalatok szerint Magyarországon kb. 8-12 zónás rendszerig még hagyományos, míg e zónaszám felett, főleg a telepítés és karbantartás csökkenő költségei miatt már a gazdaságosabb intelligens rendszert érdemes alkalmazni. Természetesen a fenti szabály alól is találunk kivételeket.
A Notifier 2, 4 vagy 8 zónás kivitelű NFS típusú hagyományos központjai önállóan, kisebb épületek (irodák, raktárak, iskolák, szociális otthonok stb.) védelmét kiválóan el tudják látni. Előfordulhatnak azonban olyan alkalmazások, amikor a hagyományos rendszert egy felettes tűzjelző rendszerbe kell integrálni (hierarchikus vagy mester-szolga rendszer) vagy egyenrangú hagyományos rendszerekből kialakított tűzjelző hálózatot kell létrehozni. Az NFS központok szerencsére erre is alkalmasak.

Hierarchikus rendszer

Az elsőként említett esetnek tipikus példája egy közös felettes tűzjelző rendszerrel védett nagyobb ipari vagy kereskedelmi létesítmény, ahol a más-más tulajdonoshoz, bérlőhöz tartozó kisebb, különálló területek, egységek tűzvédelme a leggazdaságosabban  hagyományos rendszerrel biztosítható. Ezek tűzjelzései az NFS központok Tűz reléin keresztül a felettes rendszer „kiürítés” funkcióra beállított kontaktus bemeneteire továbbíthatók. Ha bármely területről tűzjelzés érkezik, a felettes rendszer aktiválni tudja az  alrendszerekre csatlakozó hangjelzőket, így a teljes tűzjelző hálózattal védett területen egyszerre végrehajtható a bent tartózkodók gyors értesítése és a helyszín kiürítése.

Adott esetben a felettes központ szerepét átveheti egy megfelelő zónaszámmal rendelkező NFS központ is. Ilyenkor az alközpontok tűzjelzéseit érdemes a felettes központ zóna bemeneteire kötni, és az adott zónákat „követő” típusúra programozni. Az NFS központok zónái, bemenetei, üzemmódjai igen széles skálán állíthatók, így könnyen kiválasztható az adott alkalmazás igényeinek legmegfelelőbb beállítás.


Egyenrangú központ hálózat

Két vagy több épületből álló, raktározási vagy gyártási célokra szolgáló csarnokok esetén sokszor a legjobb ár/teljesítmény arányú védelem az épületenként elhelyezett hagyományos rendszerekkel oldható meg. A nagy légterű, egybefüggő területek egyébként sem igényelnek a hagyományos rendszereknél szelektívebb jelzést. Az elektromágneses zavarok vagy a villám elleni védelem szempontjából az a legjobb megoldás, ha minden épületet egy saját központtal védünk, hiszen így nincs szükség túl nagy központra és túl sok kültéri vezetékezésre. Az egyes központok Tűz relé kimeneteit a szomszédos központok „követő” működésű zóna bemeneteire kötve biztosíthatjuk, hogy minden központ értesüljön a szomszédos épületek állapotáról, és tűz esetén gondoskodhasson a rábízott terület kiürítéséről.

Az előzőekből kitűnik, hogy a hagyományos tűzjelző rendszerek alkalmazását nem korlátozza minden esetben a védendő terület mérete. A megfelelő központokat, megfelelő módon összekötve  kedvező árukból származó előnyeik  még nagyobb rendszerek esetén is kihasználhatók. A Promatt Elektronika Kft.-nél most az NFS központok igen kedvező, akciós áron kaphatók.

 
 
 
 
 
 
powered by VICTORINET Internet Kft.