Elérhetőség Tűzjelző rendszerek Gázjelző rendszerek GDPR nyomtatóbarát nézet

Nyitólap > Téka > Sajtó > Új cikkek, sajtóinformációk >


Új kézi jelzésadó sorozat a KAC-tól

Az idei évtől kezdve megújult kézi jelzésadó sorozattal jelentkezik a magyar piacon a világ legismertebb kézi jelzésadó gyártója. Az új MCP (Manual Call Point) sorozat eszközei nem csak esztétikailag jelentenek kellemesebb élményt, de szerelésük és ellenőrzésük is jóval egyszerűbb.

A piros színű, tűzjelzésre szolgáló kézi jelzésadók mind hagyományos rendszerekhez (LED-es, 1 vagy 2 váltó érintkezős), mind a Notifier intelligens tűzjelző rendszereihez alkalmazhatók. Az intelligens változatban megtalálható a beépített kétoldali izolátort tartalmazó típus is. Természetesen az oltó rendszereknél használatos sárga, a beléptető rendszereknél szokásos zöld és az egyéb vezérlési, jelzési célokra használható fehér színű eszközök is szerepelnek a palettán 1 vagy 2 váltóérintkezővel.


Gyors szerelés és vezetékellenőrzés

A jelzésadó felszereléséhez az eddig megszokott süllyesztett vagy falon kívüli szerelőaljzatok használhatók. Először csak az aljzatot kell felszerelni, és a csatlakozókat bekötni. A kézi jelzésadók a rádugható (plug-in) csatlakozók révén sokkal gyorsabban szerelhetők, mint a korábbi típusok. A jelzővezetékek egyszerűen, rövid vezetékkel a csatlakozó(k)ba köthetők, így elkerülhető a szerelődobozba zsúfolt vezetékek meghibásodása. Külön pontok szolgálnak a bejövő és továbbmenő vezetékeknek, továbbá a jelzésadó belső kialakítása mechanikailag gátolja, hogy rossz helyre csúsztassuk a csatlakozót. Az új kézi jelzésadókkal a jelzővezetékek ellenőrzés is leegyszerűsödik: a mérés idejére a csatlakozóba dugott rövidre-záró dróttal vagy ellencsatlakozóval folyamatossá tehető a vezetékezés, így az alapvető műszeres mérések egyszerűen és gyorsan elvégezhetők.

Az intelligens tűzjelző rendszerek érzékenyebbek a kábelezési hibákra, ezért többféle méréssel kell ellenőrizni a címzőhurok jóságát: hurokellenállás mérés, zárlatkeresés, árnyékolás folytonosság mérés stb. Ezen mérések gyors elvégzését is elősegíti az új címezhető kézi jelzésadó „plug-in” csatlakozós kialakítása. A mérések elvégzése után csak be kell kötni és meg kell címezni* a jelzésadókat, ami mindössze a csatlakozók rádugását és a címkapcsolók elforgatását* jelenti. A kézi jelzésadókba épített kétoldali FET-es izolátorok** pedig megakadályozzák, hogy a címzőhurkon kialakuló zárlat miatt eszközök essenek ki a működésből.
* csak az MCP5A-R01-(N)I címezhető típusoknál
**  csak az MCP5A-R01-I címezhető típusnál


Tesztelés, szétszedés


Az eszközök ellenőrzése, illetve a működtetett kézi jelzésadók alaphelyzetbe állítása a mellékelt speciális kulccsal történhet. A kulcs másik oldala a korábbi típusok ellenőrzését, visszaállítását is lehetővé teszi, így nem kell többféle kulcsot magunkkal hordani. Az EN54-11 előírásainak megfelelően a mellékelt kulccsal végezhető a kézi jelzésadók szétszedése is (pl. törőüveg csere céljából), nem kell még egy csavarhúzó sem a karbantartáshoz. Az új kialakítás révén a kézi jeladó nem szabotálható: ha egyszer felszerelték, akkor nem lehet szétszedni anélkül, hogy a központ riasztást ne jelezzen.A jelzésadók mindegyike magyar feliratos (vagy szimbólumos) visszaállítható műanyag lappal kerül forgalomba, melyek bármikor törőüvegre is cserélhetők (egyszerűen, bármilyen egyéb egység, pl. rugó behelyezése nélkül).  A műanyag lap használata esetén a jelzésadó aktivált állapotát a műanyag működtető lapka felső szélén megjelenő sárga sáv is jelzi. A szintén megújult átlátszó, felhajtható védőfedél (PS200) használatával elkerülhetők a véletlen működtetések és megnehezíthetők a szándékos téves jelzések.


Általános műszaki paraméterek
Működési feszültség: 
max. 30VDC 
Működési hőmérséklet tartomány: 
-30°C - +70°C 
Súly (SR doboz nélkül / SR dobozzal): 
110g / 160g 
Védettségi fokozat: 
IP24D 
Beköthető vezeték keresztmetszet: 
0,5 - 2,5mm2 

A kézi jelzésadó elektronikájának korrózió elleni védelméről az eszköz speciális belső kialakításával gondoskodott a gyártó.


Megfelelőség, rendelhető típusok

A KAC új MCP kézi jelzésadó családjának eszközei megfelelnek az EN54-11 előírásainak, és természetesen rendelkeznek a szükséges hazai Tűzvédelmi Megfelelőségi Tanúsítványokkal (összevont engedély száma: TMT-90/2004). Mivel az eddig megszokott kézi jelzésadók (WR3061, Wx2001, Wx2200) gyártása befejeződik (csak a raktárkészlet erejéig rendelhetők), márciustól már a következő típusok vásárolhatók a Promatt Elektronika Kft.-től:


MCP2A típus

# hagyományos kivitel, bármely tűzjelző rendszerben alkalmazható;
# piros (~ - R01) és zöld (~ - G01) színben rendelhető;
megfelelő színű (SR1 vagy SG1), árnyékolás kötőponttal rendelkező szerelődoboz mellékelve;
# „Tűz esetén benyomni” felirattal ellátott működtető lapka (a piros színűnél);
a benyomás helyét jelző szimbólummal ellátott működtető lapka (a zöld színűnél);
választható üzemmód:
   a) visszajelző LED és áramkorlátozó ellenállás (470 Ohm)
   b) potenciálmentes NO érintkező

Az üzemmódok közötti váltás a csatlakozó áthelyezésével egyszerűen és gyorsan elvégezhető.


MCP3A és MCP4A típus

# hagyományos kivitel, bármely rendszerben (tűzjelző, beléptető stb.) alkalmazható;
# egy darab (MCP3A) illetve két darab (MCP4A) érintkezővel rendelkező típusok;
# piros (~ - R02), sárga (~ - Y01), zöld (~ - G01) vagy fehér (~ - W01) színben rendelhetők;
# megfelelő színű (SR, SY, SG vagy SW), kötőpont nélküli szerelődobozok mellékelve;
# „Tűz esetén benyomni” felirattal ellátott működtető lapka (a piros színűnél);
# a benyomás helyét jelző szimbólummal ellátott működtető lapka (a többi színűnél);
# választható üzemmód:
   a) potenciálmentes záró (Normally Open) érintkező(k)
   b) potenciálmentes bontó (Normally Closed) érintkező(k)

Az üzemmódok közötti váltás a csatlakozó áthelyezésével (MCP3A) vagy a vezetékek átkötésével (MCP4A) gyorsan elvégezhető.
A két kontaktusos MCP4A jeladók jól használhatók olyan helyeken, ahol egy adott bemeneti jelzést két független célra is fel kell használni (pl. külön jelzés a tűzjelző központ és a beléptető rendszer felé: forgóvilla vésznyitógomb; jelzés a központnak és visszajelző lámpa a jelzésadót működtetőnek: szivattyú vészleállító)


MCP5A típus

# címezhető kivitel, bármely Notifier intelligens tűzjelző központtal kompatibilis;
# beépített kétoldali izolátorral (~ - R01-I) vagy anélkül (~ - R01-NI) rendelhető kizárólag piros színben;
# címzőhurokról táplált kivitel, címbeállítása dekád forgókapcsolókkal (1 modulcím helyet foglal);
# felszerelése az SR (kötőpont nélküli), az SR-1T(árnyékolás kötőponttal) vagy ETT/P (süllyesztett szerelésű) aljzatokkal történhet (nincs mellékelve);
# „Tűz esetén benyomni” felirattal ellátott működtető lapka;
# beépített LED-je a központtól érkező lekérdezéskor felvillan, a jeladó működtetett állapotában pedig folyamatosan világít


Rendelési információk

Az alábbi áttekintő táblázat az új eszközök rendelési információit tartalmazza, az eddig forgalmazott eszközökkel összehasonlítva:
(a nagyításhoz klikkeljen a képre) 
 
 
 
 
 
powered by VICTORINET Internet Kft.