Nyitólap > Téka > GYIK > Telepítés, karbantartás, üzembehelyezés >


Mely típusú füstérzékelők ellenőrizhetőek teszt-aeroszollal?

Mind az ionizációs, mind az optikai füstérzékelők ellenőrizhetők a teszt aeroszollal. Az ellenőrzéskor azonban néhány dologra érdemes odafigyelni:

  1. Mindig csak a füstérzékelők ellenőrzéséhez ajánlott aeroszolt használjunk!
  2. Az aeroszolt legalább 30 cm távolságból fújjuk az érzékelőre. Legjobb, ha speciális szórófejet használunk (egyrészt ez eleve biztosítja a minimális 30 cm távolságot, másrészt az aeroszolban levő olajcseppek nem kerülnek a kamrába, mivel már a csőben már lerakódnak). (A túl közelről és túl hosszú ideig 'befújt' érzékelők kamrájában lerakódhat az aeroszolból egy olajos réteg, ami az érzékelőt érzékenyebbé teheti! Így egy ellenőrzéssel több kárt tehetünk, mint hasznot.)
  3. Működtessük a flakont kb. 0.5 másodpercig, és várjunk 10-15 másodpercet, hogy jelez-e az érzékelő. Ha az érzékelő nem jelez, működtessük újra a flakont hosszabb ideig.

Az aeroszollal történő működőképesség ellenőrzés azt is leellenőrzi, hogy a füst (aeroszol) be tud-jutni az érzékelő kamrájába.

A legprofibb megoldás, ha a NoClimb füstérzékelő ellenőrző készletét használjuk az ehhez kifejlesztett A3 aeroszolos flakonnal. A készlettel 8-9 m magasságig ellenőrizhetjük a különböző gyártóktól származó füstérzékelőket, sőt a döntött mennyezetre szerelt vagy a függőlegesen nem elérhető érzékelőket is ellenőrizni tudjuk.

Vissza
SOLOA3