A FAAST aspirációs füstérzékelő egység atomerőművekben


Európa egyik vezető atomerőművének üzemeltetői a Honeywell (System Sensor) nagy érzékenységű FAAST (Fire Alarm Aspirating Sensing Technology) aspirációs füstérzékelő egységét választották az erőmű legkomolyabb követelményeket támasztó helyszínének, a reaktor épületének a tűzvédelméhez.

Érthető okokból, egy erőmű legkritikusabb helyszínén telepített berendezésnek a legszigorúbb követelményeknek kell megfelelnie, mely követelmények még tovább szigorodtak a súlyos fukusimai katasztrófa után. Egy tűzjelző rendszer szempontjából a leglényegesebb követelmények a gyors tűzfelismerés és a közel 100%-os téves jelzés mentes működés. Egy reaktorblokk egy napi kiesése több, mint 2 millió Euros bevételkiesést jelent, nem is beszélve a reaktor lekapcsolásának, majd újraindításának további költségeiről.

A FAAST egységek alkalmasságának bizonyítására kilenc további, természetesen az EN54-20 szabvány vizsgálatain túli, szigorú környezetállósági vizsgálatnak vetették alá, melyek között rezgés-, hőmérsékleti- és nedvességtűrési tesztek szerepeltek, s melyek mindegyikén a FAAST egységek 100%-osan teljesítettek.

Szeizmikus vizsgálat a a Richter-skála szerinti 9-es értékig;
Nagyfrekvenciás rezgésvizsgálat;
Szélsőséges hőmérsékleti vizsgálatok +65oC és -28oC-on;
Gyors hőmérséklet változási vizsgálat -25oC és +75oC között;
Tartós vizsgálat száraz melegben +70oC-on;
Tartós vizsgálat párás melegben +70oC-on, 95%-os, kicsapódó páratartalom mellett;
Hideg vizsgálat -25oC-on;
Sugárzási vizsgálat 140 Gray elnyelt sugárdózisig;
Többszörös táp bekapcsolás/kikapcsolás ciklusok;

David Coffinet, a Honeywell Life Safety cég projekt menedzsere így kommentálta az eseményt: ?A Honeywell már komoly tapasztalatokkal rendelkezik különböző nukleáris létesítményekben. A FAAST aspirációs egység megjelenése a kínálatunkban lehetőséget teremt arra, hogy olyan robusztus tűzvédelmi megoldásokat ajánlhassunk, melyek a legkeményebb környezeti kihívásokat is képesek kiállni az egyik legszigorúbban szabályozott iparágban. A vizsgálatok különleges kihívást jelentettek, különösen a fukusimai baleset hatása miatt, de a végeredmény kiválóan bizonyítja, hogy az eszköz működőképes marad bármely lehetséges katasztrófa esetén is.?

Gintare Budriunaite, a System Sensor marketing menedzsere még hozzátette: ?A FAAST egységet úgy terveztük, hogy a legkorábbi és legpontosabb tűzjelzést 100%-os, megszakítás mentes üzemmenet mellett képes legyen biztosítani. A jelenlegi extra vizsgálatok jól bizonyítják a FAAST egység üzemképességét még a legellenségesebb környezeti körülmények között is. Az üzemkiesés megakadályozása egy olyan iparágban, ahol minden kiesett perc százezer dolláros veszteséget okoz a legkritikusabb feladat, mely a legmodernebb technológiák alkalmazását kívánja meg. Nem meglepő, hogy a FAAST egységek egyik legjobb piaca az energiatermelő ágazat és más nagy ipari létesítmények.?

A vizsgálatokról készült videó megtekinthető a www.faast-detection.com/downloads/seismic-testing-video oldalon, míg a System Sensor FAAST aspirációs egységének (8100E) részletes ismertetése a www.promatt.hu oldalon található, magyar nyelven.