A FAAST aspirációs füstérzékelő egységek téves jelzésektől mentes működése mélyhűtőkben


A hűtő, fagyasztó és mélyhűtő terek jelentik az egyik legnagyobb kihívást a megbízható tűzjelzés számára. A normál üzem közbeni alacsony hőmérséklet, a száraz levegő, majd a hőmérséklet változás következtében a bejutó párás levegőből kicsapódó köd nagyon fejlett tűzjelzési technológiát követel.

A hűtőházak üzemeltetői közül egyre többen igényelik a legújabb generációjú, gyors jelzéssel és még az ilyen ellenséges környezetben is téves jelzésektől mentes működéssel rendelkező aspirációs füstérzékelő rendszereket létesítményeik védelméhez. Élelmiszer tárolással, raktározással foglalkozó helyeken különösen fontos a nagy érzékenységű tűzjelzés, hiszen már egy kisebb tűz füstje is komolyan szennyezheti az élelmiszereket (leszámítva természetesen az eleve füstölt termékeket, miszerint: füstölt kolbász, füstölt szalonna, füstölt sajt stb.), vagy megsemmisítheti az árukészletet. Ugyanekkor olyan tűzjelzőre van szükség, mely a nem tűztől eredő hatásokra nem jelez, azokra teljesen immúnis.

A Hollandiában található DC Bleiswijk élelmiszer elosztó központja az egyik legújabb helyszín, melynek tűzvédelménél a Honeywell FAAST (Fire Alarm Aspirating Sensing Technology) aspirációs füstérzékelő egységét alkalmazták. A létesítményben két -2oC-os fagyasztó tér és egy -24oC-os mélyhűtő tér található. A hűtött terek mindegyike magas mennyezetű és méretes ajtókkal rendelkezik a nagy mennyiségű be-kirakodás megkönnyítésére. Rakodáskor a nyitott ajtókon beáramló külső, melegebb levegőből a hideg belső részeken kicsapódó, kifagyó pára a hagyományos füstérzékelőknél megoldhatatlan problémát okoz. A DC Bleiswijk elosztó központ folyamatosan, a hét minden napján 24 órában üzemel. A korábban pontszerű füstérzékelőkkel megvalósított tűzjelző rendszer napi 3 alkalommal jelzett tévesen, s okozott elfogadhatatlan mértékű leállásokat és üzemkiesést.

Tim Checketts, a Honeywell életvédelmi érzékelő üzletágának kereskedelmi igazgatója szerint: ?A hűtőházak üzemeltetőire egyre több súly nehezedik: egyszerre kell garantálniuk dolgozóik biztonságát, a tárolt áruk szennyezetlenségét, tisztaságát, valamint a létesítmény folyamatos működését, miközben a költségeiket is csökkenteniük kell. Olyan tűzvédelmi megoldásra van tehát szükség, mely kielégíti az előbb említett összes követelményt, s egyben könnyen telepíthető és integrálható a meglevő tűzjelző rendszerbe. Mindezen követelményeknek egyedül a FAAST egységekkel felépített rendszer tudott eleget tenni.?

Amellett, hogy a FAAST egységek rendkívül korai tűzfelismerést tesznek lehetővé gyakorlatilag téves jelzésektől mentesen, egyidejűleg feleslegessé tesznek több száz pontszerű füstérzékelőt. így csökkentve radikálisan a későbbi karbantartások költségekeit is. Az egységekhez mellékelt PipeIQ program nem csak a FAAST egységek konfigurálását, csőhálózataik előírások szerinti megtervezését teszi lehetővé, de egyben biztosítja üzemszerű felügyeletüket, ellenőrzésüket akár távoli helyszínekről IP hálózaton keresztül.