Nyitólap > TékaGlosszárium > L >


Lángérzékelő

'Flame detector'

A lángérzékelők a tűzben keletkező UV ('ultraibolya') vagy IR ('infravörös')sugárzást vagy mindkettőt érzékelik. Így tulajdonképpen a lángból kilépő fénysugárzást észlelik.
Azokban a tartományokban észlelnek, ahol nincs zavaró sugárzás pl. a Napból, és az égő anyag intenzív sugárzást bocsát ki. Vannak olyan lángérzékelők, amelyek a láng lobogását is figyelembe veszik. A lánggal égő tüzekre gyorsaban reagálnak, mint a többi érzékelő.
A tűzforrásra közvetlen rá kell látnia az érzékelőnek (15-20 m távolság), de a sugárzás terjedése miatt nem kell az érzékelőt a mennyezetre szerelni.
Az UV lángérzékelőben használt UV sugárzást az olaj, a zsír, a füst és az üveg elnyelik. Ezért tartózkodni kell az ilyen jellegű zavart környezetben való alkalmazástól. Ha pl. egy tűzben a lángfázis előtt jelentős mennyiségű füst is keletkezi, az UV sugarak nem érik el az érzékelőt!
Az érzékelők jól használhatók nagy nyilt területek védelmére, vagy kritikus terüeltek helyi védelmére (speciális technológiai folyamat védelmére) olyan helyen, ahol gyors lángterjedésre és lángfázisban kezdődő tűzre kell számítani.
Pl.: éghető folyadékot tartalmazó szivattyúknál, szelepeknél, csőhálózatoknál vagy vékony függőlegesen elhelyezkedő éghető anyagoknál, mint az olajos
festőknél.
A föld felszínére érkező napfény spektrális eloszlása