Nyitólap > FirePro >


Információ védelem 2.

Felgyorsult világunkban az információs világsztrádán való haladás hajtómotorjai a különböző mobil kommunikációs megoldások. Az emberek közötti kapcsolattartásban, információcserében alkalmazott vezetékes, helyhez kötött technológiákat egyre inkább felváltják a globális hálózattá fejlődött vezeték nélküli rendszerek. Ezeknek a kommunikációs rendszereknek az egyik sérülékeny pontja a klienseket közvetlenül kiszolgáló rádióhullámú jeleket szolgáltató és vevő bázisállomások. Éppen ezért ezeknek a rendszereknek a védelméről sem szabad elfeledkeznünk tűzvédelmi szempontból. A FirePro beépített aeroszolos tűzoltórendszerek igen egyszerűen megvalósítható, gazdaságos, de hatásos lehetőséget biztosítanak a nagy értékű berendezések és a folyamatos kommunikáció védelmében.

A FirePro

A konténeres telekommunikációs al-állomások védelmére kifejezetten alkalmas a FireProŽ aeroszolos oltórendszer. Az általában pár négyzetméteres, és maximum 20-25 m3-es helyiséget egyetlen oltógenerátorral lehet védeni. Tervezésnél úgy lehet számolni, hogy nagyjából 100 g oltóanyag kell egy légköbméter védelméhez (pl. FP-3000 => 30 m3). A védelemhez nincs szükség külön palacktelepre, oltóanyagraktárra, az egész rendszer helyigénye így rendkívül kicsi. A rendszer kettős függésű, azaz két egymástól független érzékelő jelére indulhat az oltás (pl. 2 db System Sensor 2351TEM). Az oltórendszert az igen közkedvelt és megbízható RP1r-2PLUS központ vezérelheti Promatt által fejlesztett FirePro-indító áramkör segítségével. Bár a rendszerben alapvetően emberi jelenlétre nem számítunk, azért célszerű egy sárga kézi oltás indító (MCP3A-Y) és egy kék felfüggesztő (MCP3A-B) nyomógombot is telepíteni, illetve egy, az oltás megkezdésére figyelmeztető feliratos hang- és fényjelző táblát (PAN-1) is. Az oltás elindulása a központ relékimeneteinek segítségével átjeleztethető felettes rendszerbe vagy állandó felügyeleti helyre.

Ezzel az egyszerű megoldással megvédhetőek a pótolhatatlan kommunikációs berendezések, digitális adatok, egy esetleges tűz miatt a berendezés nem válik teljesen működésképtelenné. Az oltás után a nyomokat rövid takarítással el lehet tüntetni, a tüzet kiváltó műszaki hibát pedig helyre kell hozni. A FireProŽ aeroszolos oltórendszer fontosabb jellemzői:

Alkalmas éghető szilárd anyagok, tűzveszélyes folyadékok és gázok tüzeinek oltására helyi vagy teljes elárasztásos módszerrel.
Tervezése, telepítése rendkívül egyszerű , karbantartása más oltórendszerekkel szemben szinte semmilyen költséggel nem jár (nincs nyomáspróba, palackcsere stb.).
Teljesen környezetbarát, nem roncsolja az elektronikus berendezéseket, nem toxikus, nem káros az egészségre. Üvegházhatást egyáltalán nem okozó, zöld termék (GWP és ODP értéke 0).
Élettartama minimum 15 év, alkalmazása gazdaságos.



Egyszerű oltórendszer. Kattintson a képre a nagyításhoz!


Villamos elosztószekrények egyszerű oltórendszere


FirePro elosztoszekrényben
Kattintson a nagyításért!

A villamos energia felhasználása az ipari forradalom óta töretlenül növekvő. Az áramnak köszönhető, hogy a mindennapokban nélkülözhetetlen  berendezéseink működnek egyáltalán. Sajnos a villamosenergia felhasználása gyakorlati veszélyeket is rejt magában, egyik ilyen veszély az elektromos tűz lehetősége. Épületeink (akár családi házak, akár nagyobb komplexumok esetében) ebből a szempontból talán legveszélyeztetettebb pontjai a villamos elosztószekrények.

Az elektromos tűz
Az elektromos tűz közvetlen okai a vezetékek, elektromos kapcsolóberendezések túlterhelése, az alkatrészek közötti elektromos ív vagy szikra keletkezése lehetnek. A tűz közvetett oka pedig a rendszer helytelen méretezése, rossz vezetékezés és/vagy a hálózat elemeinek elöregedése, esetleg hirtelen nagy terhelést jelentő rövidzárlat, túláram keletkezése, amit  a rendszerbe épített túláramvédő berendezések már nem viselnek el. Az elosztószekrényben keletkező tűz nem csak a szekrényben pusztít,de akár az egész épület is leéghet ily módon.

Gazdaságos védelem
Mivel bizonyos villamos védelmi berendezések beépítése (pl. ívzárlatvédelem) a legtöbb esetben (1000 A alatt) nem gazdaságos, célszerű más elosztószekrény védelmi módot keresni. Az egyik  megoldás, ha oltórendszert telepítünk az elosztószekrénybe. Az elsőre bonyolultnak és drágának hangzó védelmet szerencsére gazdaságosan és rendkívül egyszerűen is meg lehet valósítani a FireProŽ aeroszolos oltórendszer segítségével.

A FirePro
Az oltóanyagok általában vagy lehűtik a tüzet vagy megszüntetik annak oxigén ellátását. Ezzel szemben a FireProŽ egy sokkal hatásosabb úton, kémiai módszerrel olt. A folyamatos égéshez alapvetően éghető anyag, oxigén és hőenergia szükséges. Azonban, ha  az éghető molekulák és az oxidáló anyag kémiai reakcióját valami gátolja, eleve nem gyullad meg vagy kialszik a tűz. A kémiai reakció fenntartói a hő hatására felszabaduló instabil molekulák, az ún. szabadgyökök (O*, H*, OH*). A FireProŽ aktiválódásakor az aeroszolban lévő természetes eredetű kálium megköti az éghető molekulák láncreakcióját okozó szabadgyököket, ezáltal eloltja a tüzet. Végtermékként stabil molekulák, kálium vegyületek keletkeznek. A FireProŽ egyaránt jól oltja az éghető szilárd anyagok, folyadékok, gázok és főzési zsiradékok tüzeit is.

Az oltógenerátorok
A FirePro egységekben szilárd formában van az oltóanyag. Akár elektromos úton, akár saját hővezetéke segítségével aktiválódik az oltógenerátor, a szilárd oltóanyag hőtermelő reakció során oltóképes aeroszollá alakul át, ami a tartályból hűtő és szűrő rétegen keresztül kiáramolva könnyedén és gyorsan fejti ki hatását.

Tervezés
Elektromos kapcsolószekrény esetében 1 m3 védett térfogatra 100 g oltóanyagot kell kalkulálni, azaz 1 m3-es szekrény esetén a 100 g töltetű FP-100-as generátor lesz a megfelelő. Kisebb szekrényekhez természetesen kisebb egységek is választhatóak. A rendszer elektromos aktiválással ott alkalmazható, ahol van lehetőség tűzjelző rendszer kiépítésére, ezáltal gyorsabb beavatkozásra, a hővezetékes (ún. thermocordos) indítást pedig önállóan telepített FirePro oltók esetében javasoljuk.

Karbantartás, szerelés
A rendszer szinte karbantartás mentes, szerelése rendkívül egyszerű, nem igényel speciális szerszámokat vagy egyéb szaktudást. Az oltóanyag élettartalma minimum 15 év.

A FirePro és más oltóanyagok
Az aeroszolos oltógenerátorok szemben más oltórendszerekkel nem mérgezőek, környezetromboló hatásuk nincs, berendezésekben kárt nem tesznek, igen kis helyigényűek,  rendkívül hatékonyak, akár önállóan is működnek, nyomás alatti alkatrésszel nem rendelkeznek, az oltandó térbe közvetlenül beépíthetők, karbantartást nem  igényelnek, a berendezés összességében pedig gazdaságos.

Összefoglalás
Az aeroszolos oltógenerátorokkal könnyedén megakadályozható, hogy az elosztószekrényekből kiinduló elektromos tűz komolyabb kárt okozzon az épületben. A FirePro oltórendszer alkalmazása kifejezetten gazdaságos, és rendkívül egyszerű. Az oltórendszer a forgalmazáshoz szükséges minden engedéllyel és tanúsítvánnyal rendelkezik, a Promatt Kft-nél 2007-től elérhető.




FirePro generátorok általános felépítése
Kattintson a nagyításért!


FirePro indító áramkör

A FirePro beépített aeroszolos oltórendszer alkalmazóinak  eddig gondot okozhatott az oltógenerátorok elektromos aktiválása. A magyar piacon kapható oltóközpontok általában nem képesek egyidejűleg az oltógenerátorok aktiválásához szükséges nagy áramot és az indító áramkör korrekt felügyeletét is biztosítani.

FirePro indító áramkör
A Promatt Kft által fejlesztett aktiváló rendszer segítségével a Notifier oltásvezérlő központok (RP1r-2PLUS, UDS2N) oltókimeneteire közvetlenül csatlakoztathatók, felügyelhetők és oltás esetén nagy biztonsággal indíthatók a FirePro aeroszolos oltógenerátorok. A rendszer oltókörönként egy FirePro vezérlő kártyából (FPVA) és ehhez csatlakozó maximum 12 db FirePro monitor kártyából (FPMA) állhat össze.
Az FPVA egyrészről felügyeli a oltókimenet vezetékezését (vezetékszakadás, zárlat vagy az oltógenerátor hibája esetén a központ oltókör hibát jelez), másrészről pedig biztosítja az oltógenerátorok szakaszos indításához szükséges áramot. Lehetőség van több FPVA kártya használatára is (több, mint 12 oltógenerátor esetén)
Az FPMA végzi a FirePro oltógenerátorok indító áramkörének felügyeletét (szakadáshiba jelzését), és oltásindítást követően végrehajtja az oltógenerátorok időben elosztott, egymás utáni indítását (kevesebb, mint 10 másodperc alatt az összes aktiválódik). Karbantartáskor az FPMA-k tesztelő paneljének segítségével lehet az egész rendszer működését ellenőrizni.

Összefoglalás
A FirePro aeroszolos oltórendszerek jól használhatók „A”, „B”, „C” és „F” tűzosztályú tüzek oltására egyaránt, emellett 24 000 V alatt elektromos helyiségek, berendezések tüzeinél is. Az oltó aeroszol alkalmas helyi védelemre vagy teljes elárasztásos rendszer kiépítésére is, pl. kisebb és közepes méretű számítógép termek, irattárak kapcsoló helyiségek, kapcsoló szekrények, motor terek vagy bármilyen hasonló tér, berendezés védelmére és oltására.




FirePro indító áramkör
Kattintson a nagyításért!


Információ védelem 1.

A kis- és közepes méretű vállalatok legtöbbször már nem a raktárban, hanem  a  szerverhelyiségben (ami sokszor az irattár is) tárolják a cég legnagyobb értékeit. A digitális és nyomtatott tulajdon védelmét nem csak informatikai eszközökkel, vagy ajtók zárásával kell megoldani, hanem tűzvédelmi szempontból is érdemes megtenni minden lehetséges óvintézkedést, hiszen egy esetleges tűz a cégnek felbecsülhetetlen károkat okozhat, legrosszabb esetben akár teljesen megbéníthatja a működést, mert elvesznek a számlázási, könyvelési, bérkifizetési vagy más hasonló adatok. Az ilyen cégeknél kb. egy havi rezsiköltségből vagy annak töredékéből meg lehetne oldani a szervereken, irattárban tárolt adatok tűzvédelmét, azaz egy hatásos oltórendszer kiépítését.

A megoldás

Erre a célra kifejezetten alkalmas a FireProŽ aeroszolos oltórendszer. Az első ábra egy ilyen oltórendszer lehetséges megvalósítását mutatja. A pár négyzetméteres helyiséget egyetlen oltógenerátorral lehet védeni (FP-3000 => 30 m3, mert nagyjából 100 g oltóanyag kell egy légköbméterhez), nincs szükség külön palacktelepre, oltóanyagraktárra. A rendszer kettős függésű, azaz két egymástól független érzékelő jelére indulhat az oltás (pl. 2 db System Sensor 2351TEM). Az oltórendszert az igen közkedvelt és megbízható RP1r-2PLUS központ vezérelheti. Szükség van még kézi oltás indító és felfüggesztő nyomógombra (sárga és kék MCP3A), automatikus ajtóbehúzóra, figyelmeztető táblára (PAN-1), ezen felül vezérelni kell a szellőzés leállítást, esetleg a szellőzőcsőben a tűzcsappantyú zárását. Ezután a jel átjeleztethető felettes rendszerebe (tűz- vagy betörésjelző, épületfelügyeleti rendszer, tűzoltóság stb.).

Ilyen egyszerű a biztonság. És ezzel megvédhetők a pótolhatatlan céges iratok vagy a digitális adatok, a cég nem válik működésképtelenné. Az oltás után a nyomokat rövid takarítással el lehet tüntetni, a tüzet kiváltó műszaki hibát pedig helyre kell hozni.




Kis szerver helyiség
Kattintson a nagyításért!


Oltórendszer egyszerűen


FP-500, kattintson a képre a nagyításhoz!

A tűzjelzéstechnikával, betörésjelzőkkel foglalkozó cégek általában nem szívesen bővítik profiljukat oltórendszerek tervezésével, telepítésével, hiszen ezek kiépítése nagy műszaki (főleg gépész) felkészültséget, bonyolult tervezést, számításokat, nehézkes kiépítést és rendkívül nagy anyagi ráfordítást igényel.

Most azonban itt a lehetőség mindenki számára, hogy profilt bővítsen, vagy a nehézkes oltórendszerek helyett - amikor csak lehet – az egyszerűbbet használja. A Promatt Kft 2007-ben megkezdi a költséghatékony, könnyedén tervezhető, egyszerűen telepíthető, gyakorlatilag karbantartásmentes FirePro termékek forgalmazását. Na, de mi az a FirePro?

A FirePro tűzoltó aeroszol

A FirePro termékeket automatikus tűzoltásra fejlesztették ki. A különböző típusú (méretű, oltóanyag tartalmú) egységek tűz esetén oltóanyagot bocsájtanak ki magukból, ami aeroszol formájában a kialakulóban lévő tüzet kémiai úton oltja el úgy, hogy a tűz láncreakciós folyamataiba közvetlenül avatkozik bele. Az űrkutatási fejlesztések során kifejlesztett FirePro termékek alapanyaga a természetben megtalálható kálium. Ez az, ami a tüzet, mint láncreakciót - úgynevezett inhibitorként - meggátolja, ezáltal védve meg az emberek életét és a berendezési tárgyakat.

Más oltóanyagokkal szemben

A FirePro oltóaeroszol, a többi oltóanyaggal szemben csupa előnyös tulajdonsággal rendelkezik:

Gyakorlatilag minden tűztípus oltható vele. Egyaránt oltja a szilárd, folyadék és gázfázisú tüzeket, ezek mellett a főzési zsírokat, olajokat, illetve 24 000 V-ig elektromos berendezések tüzeinél is használható.
Teljesen környezetbarát, hiszen sem a felhasznált alkatrészek, sem az oltóanyag nem károsítják a környezetet.
Az oltóanyag nem tesz kárt a berendezésekben, az oltási koncentrációban nem veszélyes az emberekre.
A FirePro igen gazdaságos, hiszen az oltóanyag hatásos mennyisége rendkívül kicsi, a készülékek élettartama 15 év, karbantartása szinte semmilyen anyagi ráfordítást nem igényel.

Tanfolyam

A Promatt Kft. a FirePro Hungary Kft. stratégiai partnereként Magyarországon egyedülálló módon megkapta a jogot az aeroszolos oltókészülékek leendő telepítőinek és tervezőinek oktatására, amiről hivatalos bizonyítványt állít ki. Minden kedves leendő telepítő és tervező partnerünknek az ingyenes oktatás mellett rendelkezésére bocsájtjuk az általunk készített aeroszolos oltórendszerre vonatkozó tervezési, telepítési és karbantartási segédletet, amivel a kivitelezés még egyszerűbbé válik.

Összefoglalás

Amint a fentiekből is látszik, mégiscsak érdemes oltórendszer kivitelezésébe fogni, hiszen ez sosem volt még ilyen egyszerű, mint most. A FirePro segítéségével illetve a Promatt által átadott tudással a tervező könnyedén, időtakarékosan dolgozhat, a telepítő egyszerűen, gyorsan szerelhet, a felhasználó zsebében pedig több pénz marad amellett, hogy egy megbízható, hatékony és környezetbarát oltórendszert kap cserébe. A Promatt Kft-nél elérhető termék a számos nemzetközi minősítés mellett minden szükséges magyarországi engedéllyel rendelkezik, ezek, illetve a műszaki leírások a honlapunkról letölthetőek.











 
Cikkek

Képek